HTML

Krakkóban az élet

Friss topikok

  • se áok E/2 neurológián ügyeé: boldog blogszülinapot medika (2010.04.26. 18:39) Blogköltözés
  • inda: Bravo, irtam mailt. (2010.04.24. 16:08) Varsó
  • inda: Igen, valóban siratták, csak ez a waweli dolog azért nagyon megosztja az embereket (főleg a krakkó... (2010.04.15. 22:44) Minden csoda 3 napig tart
  • : Hajnali öt, vasárnap, a metrók nem a megfelelő időpontban jártak és rizikós volt, hogy nem érjük e... (2010.04.13. 13:10) Final call for passenger...
  • Liliom: Jajj, ezt most olvastam vissza, mondom én, hogy le vagyok maradva :(. Nem ér, hogy a te 25. szüli... (2010.04.13. 00:05) Replay

Címkék

Lwówi beszámoló

2009.05.31. 00:24 Inda Krakkóból

Tisztában vagyok vele, hogy Lwów magyarul Lviv, esetleg Lemberg lenne, szándékosan írtam a lengyel elnevezését, ugyanis a beszámolóm kicsit lengyel szemszögből (is) készült. Úgy gondolom, hogy szinte két év Lengyelország után megengedhetem magamnak azt a luxust, hogy ilyen szemszögből nyilatkozzak. Szóval, úgy képzelem, hogy lengyelként Ukrajnába, Lwówba* menni olyan lehet, mint amilyen magyarországiként Erdélybe menni volt kb. 10 évvel ezelőtt** (lengyel helyett olvass magyart, ukrán/ orosz helyett románt).

A feeling már a határnál kezdődik, ahol órákat váratnak, akkor is, ha két busz áll a sorban. És pecsételnek az útleveledbe!! Aztán hirtelen sokkal többet ér a pénzed és örömmel konstatálod, hogy alig feleannyiba kerül egy sör, mint otthon. Nem beszélve a vodkáról/ pálinkáról. Akárhová mész, előbb-utóbb előkerül egy nénike/ bácsika, aki beszél lengyelül, aki felemlegeti a régi időket (neked azért feltűnik az ukrános/oroszos hatás a beszédében). Ha elmész a temetőbe, máris minden feliratot értesz, ugyanis az ott nyugvók fele lengyel (volt). Az építészet alapján egy lengyel városban is lehetnél, csak feltűnően magas a nem felújított, romos épületek száma. Ha egy ócskapiacra tévedsz minden asztalnál találsz lengyel könyveket is. Néhány helyen még mindig láthatóak lengyel feliratok, ezeket szorgalmasan lefotózod. Nemcsak te, hanem a csoport többi tagja is. Meglepve tapasztalod, hogy a legtöbb étteremben nagyon hasonlít a kaja az otthoni hagyományoshoz. Váratlan helyszíneken belefutsz egy egész autóbusznyi lengyelbe, más turisták nem nagyon vannak. És végül, akármennyire is tetszett a város, örömmel térsz haza, már csak azért is, mert otthon jobbak az utak. De persze előbb a határ, ahol ismét eltöltesz pár hasznos és izgalmas órát.

Aztán a város...tudni kell, hogy Erdéllyel ellentétben, Lwów lengyel lakosságát a második világháború befejeztével kitelepítették a városból, vissza Lengyelországba, főként Wrocław és Poznań környékére, ott ugyanis rengeteg ház állt üresen, az onnan kitelepített németek jóvoltából. Ezért ma már tulajdonképpen nem is beszélhetünk ukrajnai lengyel kisebbségről. Mindezek ellenére a város jelentős lengyel kulturális örökséggel rendelkezik, nem beszélve az itt született művészekről. Most azonban csak egy rövid képösszefoglaló következik a ma is látható "lengyeles", és nem csak, dolgokról.

1. Lengyel színek sírkövön

2. Felirat kanálison

3. A város egyik arca

4. És a másik

5. És egy kis magyar vonatkozás

* Lwów évszázadokon keresztül Lengyelország (vagy épp Ausztria) része volt, lengyelek és ukránok városa.

** Megjegyzés 2: Mivel sem lengyel, sem magyarországi nem vagyok, így a fenti sorok pusztán a szubjektív véleményemet takarják.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://indablogol.blog.hu/api/trackback/id/tr976348713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

külképviselet 2009.05.31. 00:28:57

Amúgy Lwównak/Lvivnek/Lembergnek van ősi magyar neve is, igaz kb. a középkorban használták utoljára: Ilyvó. Én is nemrég tudtam meg. (Amúgy dédanyám a környékről származott és ott tanult.)

inda 2009.05.31. 00:52:35

Az Ilyvót én is a Wikipediából tudtam meg. Egyik ukrajnai magyar ismerősöm Lembergként emlegeti a várost, ezt tekintve magyar névnek. Na látod, ez kimaradt az Erdély-Lwów összehasonlításból, miszerint minden valamire való lengyelnek van egy őse vagy legalábbis ismerőse, aki onnan származik.

Lublin 2009.05.31. 10:52:27

Nagymamám lwówban született, és sokáig ott éltek. A VH alatt "w podziemiach" lengyelül tanította imádkozni a gyerekeket - ezért később vmi kitüntetést és magas nyugdíjat kapott. Nagybátyám még ott született. Aztán áttelepültek (vagy telepítették?) Sziléziába, Katowice mellé. Irigyellek, nekem még nem sikerült eljutnom oda..

inda 2009.05.31. 15:32:04

Neked valóban kötelező meglátogatni ezt a várost. Biztosra veszem, hogy tetszeni fog. :)

külképviselet 2009.05.31. 23:41:17

Amúgy ukrajnai lengyel kisebbség nagyon is van, majdnem 800.000 fő, csak épp nem Lwówban, hanem inkább falun. A nagyvárosokból többeket telepitettek ki, többen vándoroltak el, és hamarabb is asszimilálódtak. Gondolom Erdélyben is hasonlóan van (pl. Kolozsváron úgy tudom nem sok magyar maradt).

inda 2009.06.01. 00:29:49

Ezek szerint alábecsültem a lengyel kisebbséget, ezennel hivatalosan is elnézést kérek tőlük. Erdélyben azért is más a helyzet, mert ott nem volt 'hivatalos' kitelepítés (mint pl. a Visztula program lengyel vonatkozásban), de valóban, Kolozsváron 20% alatt a magyarság aránya, ha hinni lehet a hivatalos adatoknak. De Marosvásárhelyen pl. 50% körül van.

Morcoska 2009.08.27. 20:52:40

Tetszik ez a poszt.
süti beállítások módosítása