HTML

Krakkóban az élet

Friss topikok

  • se áok E/2 neurológián ügyeé: boldog blogszülinapot medika (2010.04.26. 18:39) Blogköltözés
  • inda: Bravo, irtam mailt. (2010.04.24. 16:08) Varsó
  • inda: Igen, valóban siratták, csak ez a waweli dolog azért nagyon megosztja az embereket (főleg a krakkó... (2010.04.15. 22:44) Minden csoda 3 napig tart
  • : Hajnali öt, vasárnap, a metrók nem a megfelelő időpontban jártak és rizikós volt, hogy nem érjük e... (2010.04.13. 13:10) Final call for passenger...
  • Liliom: Jajj, ezt most olvastam vissza, mondom én, hogy le vagyok maradva :(. Nem ér, hogy a te 25. szüli... (2010.04.13. 00:05) Replay

Címkék

Rajzos performance

2009.07.26. 15:13 Inda Krakkóból

Pénteken rámszólt a lakótársam, hogy hagyjam már abba a picsogást diplomaügyben és menjek el vele valamilyen kiállításra. Említett valami ingyen bor dolgot is, úgyhogy hagytam magam meggyőzni.

A "kiállítóterem" egy Kazimierz-i ház földszintjén található, kívül csak egy kis, fehér papírlap jelzi, hogy itt valami történni fog. Bent nincs nagy tolongás, de így legalább kényelmesen meg lehet nézni az alkotásokat. Axel Maja, a művész, lengyel gyökerekkel rendelkező francia festő, a képek pedig párizsi lengyel vonatkozású helyeket ábrázolnak, ami pedig igazán különlegessé teszi őket az a színhasználat. Íme egy kis ízelítő, noha a szerintem legsikerültebb (azaz szokatlan színkombinációs) képek nem látszanak itt).

A megnyitó, az ingyen borral, egy hete volt, most azonban egy performance-szal csábították a műkedvelőket. 7 után 20 perccel a művész leült egy, a falra ragasztott, nagy, barna papírlap elé és halkan fütyörészni kezdett, utólag tudtam meg, hogy alkalomhoz illően, Chopint. Aztán elkezdett rajzolni fehér és fekete krétával a barna lapra: egy torony, várfal, mintha a Wawel lenne. Aztán megjelenik egy szörny alakja, egy kakason lovagoló alak, illetve egy figura, aki a holdon lógatja a lábát. Végül egy nagy pók (úgy látszik ez az állat visszatérő motívum kezd lenni az életemben, de ettől legalább nem estem pánikba), amit Axel leszakít a papírról és körbehordoz a teremben. Lassan összeáll a Pan Twardowski legendája.

Pan Twardowski a 16. században élő krakkói tudós volt, aki lepaktolt az ördöggel, miszerint a lelkéért cserébe rendkívüli varászló képességekre tett szert. Tárgyak arannyá változtatása és más mágiáknak köszönhetően Twardowski mesés vagyont szerzett és a jómódban megfeledkezett arról, hogy a szerződés szerint az ördög akkor kapja meg a lelkét, ha ő Rómában lesz. Egy holdvilágos éjszakán épp egy kocsmában mulatkozott a barátaival, amikor megjelent az ördög, követelve jussát, hiszen a kocsma neve, micsoda meglepetés, épp Róma volt. Twardowski-t sem ejtették a feje lágyára, felugrott egy kakasra és meg sem állt a holdig. Azóta is ott van, egy pók a hírszerzője, ugyanis őt küldi le a Földre kémkedni. Ezek után talán kedvesebbnek kellene lennem Twardowski követével.

És végül pár kép.

In progress...

Majdnem kész...

Ha valaki esetleg Krakkóban járna július 31-én, pénteken 19 órától az ul. Dietla 11. szám alatt ismét megtekinthető a performance. Ingyen bor az nincs, de a művész közvetlen és kedves, türelmesen válaszol a buta kérdésekre is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://indablogol.blog.hu/api/trackback/id/tr836348493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása